ADAX FŰTŐPANELEK FOGYASZTÁSA

Adax fűtőpanelek fogyasztása tapasztalatok alapján, fűtésigény

Mennyi az elektromos fűtés vagy az ADAX fűtőpanelek fogyasztása? Mennyit fogyaszt majd a fűtésem? Pörgeti majd a villanyórát?

Rengeteg ember első kérdései ezek az elektromos fűtéssel való ismerkedés során. Amikor “kicsit” hosszabb lesz a válasz, sokan azt hiszik, hogy ki akarunk bújni a válaszadás alól. Pedig a fogyasztás nemcsak a fűtőkészülék fajtájának a függvénye! Ezért is kérem olvassák el a következőket.

Meghatározó tényezők az ADAX fűtőpanelek fogyasztása és egyéb elektromos fűtések működési ideje területén

Ha tudjuk azt, hogy mennyi energiát kell egy adott helyiségbe pótolnunk ahhoz, hogy szinten tudjuk tartani a helyiség hőmérsékletét, pontosan tudnánk a fogyasztást is. Ezt még egy energetikai számítás is nehezen találja el, hiszen a körülmények minden évben változnak.

Miket kell figyelembe venni az adax fűtőpanelek fogyasztása számításánál?

– Hány fokon használjuk a termosztátot: az már köztudatban van, hogy 1 C fok változtatás a termosztáton nagyjából 4-5% fogyasztásváltozást okoz, azaz ha 20 fok helyett 25 C fokon szeretünk élni, máris 25 % a többlet fogyasztás!

családi ház hőleadása, hőveszteség

Épület hőszigetelési tulajdonságai: Sokan úgy gondolják, hogy elég a becsléshez a lakás nagysága, de ugye egy ugyanolyan alapterületű vályog vagy kőház  fűtése többszörösét is fogyaszthatja egy mai korszerű, 30 cm fal + 15 cm hőszigeteléssel rendelkező házénak…

– Külső hőmérséklet: Minél hidegebb van kinn, annál nagyobb a külső és a belső hőmérséklet különbsége, és egyre több energiát kell bevinni ahhoz, hogy a belső beállított hőmérséklet szinten maradjon.

– Szomszédok hatása (ha van) : Társasházban egyik legjobban befolyásoló tényező lehet, hogy mennyire van körbefűtve (védve) az adott lakás.

– Kültérrel érintkező falak száma: Az sem mindegy, hogy az adott helyiségben hány fal érintkezik közvetlenül a környezettel közvetlenül, pl. egy 2 vagy 3 külső fallal rendelkező sarokszoba fogyasztása és teljesítmény igénye 30-40%-al is nagyobb lehet az egyhez képest.


Sokan már kész adatokkal érkeznek hozzánk, azonnal közlik a fűtendő helyiség légm3-ét. Mi mindig próbálunk visszatérni – ha tapasztalatok szerint is – , az alapterület, belmagasság értékekhez. Hiszen a manapság elterjedt W/m3 számítás nem igazán tükrözi a valós hőenergia leadást!

hőleadás-hőveszteség bizony a lehűlő felületek nagyságától, hőszigetelési tulajdonságaitól függ elsősorban. A m3-es számítás valahol talán az átlagos (2,7-3,0 m) belmagasságú lakásoknál használható viszonylag jól csak közelítésképp!

Ennyi ismeretlennel nem lehet pontos eredményt mondani! (Sokszor mondom vásárlóinknak a jól ismert kérdés feltételekor, hogy nem tudjuk pontosan megmondani, még kb. is nehezen. Próbálja meg pl. egy gázkazánokkal foglalkozó üzletben feltenni a kérdést, még közelítőleg sem kap választ!!)

Látható, hogy a fogyasztás nem is az adott elektromos fűtőkészüléktől függ elsősorban, hanem a körülményektől, azaz az adott helyiség hőveszteségétől.

Keressen bátran, ha kérdése van vagy nem elegendőek az oldalon lévő információk:  email: ajanlat (kukac) futesprofi.hu


ADAX fűtőpanelEK fogyasztásA tapasztalatok alapján

Adax fűtőpanelek fogyasztása, Adax Neo norvég

A sokéves elektromos fűtési tapasztalat, a vásárlói visszajelzések (és számítások is) azt mutatják, hogy a helyesen méretezett ADAX fűtőpanelek fogyasztása a napi 6-8 óra működési időből számítható, azaz a fogyasztáshoz ebből kell kiindulni.

Miért is? Tudni kell, hogy egy helyiség fűtési teljesítmény igényét a “legrosszabb” állapotra határozzuk meg, azaz külső – 18 C fokra és belső 22-23 C fokra. Tehát a maximális teljesítmény arra kell, hogy a fűtőtest ilyenkor is fel tudja melegíteni a szobát megfelelően, azaz maradéktalanul tudja pótolni a hőveszteséget.

Így értelemszerű, hogy mikor kinn enyhébb idő van – vagy a teljesítmény túlméretezett – , a fűtőtest nem működik mindig. Mivel általában az elektromos fűtőtestek (konvektor, fűtőpanel) nem teljesítmény vezéreltek, azaz ha működnek, akkor a teljes teljesítménnyel fűtenek, így szükséges a ki- bekapcsolás.

Ezt a működést teljes mértékben a termosztát irányítja, így annak az érzékenységétől is függ, hogy mikor mennyit tartja bekapcsolva a fűtőbetétet!

Aztán itt az alapigazság, hogy hogyan tudunk spórolni a fűtéssel. Nyilván úgy, hogy nem használjuk, amikor nem szükséges. Ezért fontos a kis hiszterézisű termosztát illetve a termosztát komoly programozási tudása (24/7) és az ablaknyitás vagy más néven szellőztetés érzékelő funkció megléte. Ne fűtsünk csak ECO hőmérsékletre, amikor nem vagyunk otthon vagy éjszaka alváskor. Az ECO hőmérséklet kb. 3 C fokkal kevesebb, mint a nekünk megfelelő, komfort hőfok. Komfort hőmérsékletnek se válasszunk 22 C foknál magasabbat!


Elektromos fűtés fogyasztását mértük, BT fogyasztásmérővel. Mennyit fogyaszt egy NOREL konvektor? Tapasztalat alapján bizonyítva a napi 6-8 órás működési ciklust és a programozható termosztátok óriási szerepét a fogyasztás csökkentésében itt: 

FŰTŐPANEL TESZT


Fogyasztás számítása gyorsan

Hasonlítva a gázfogyasztás egész évre szétosztott havidíjas rendszeréhez, kis számolgatással egy átlagos hőszigetelésű (pl. 30-as téglafal 5 cm hőszigeteléssel) kb. 5560 m2-es lakás elektromos fűtési havidíja 20-25.000.– Ft körül alakulhat mostani áramdíjjal (átalánydíjas elszámolással)!

Hogyan jött ez ki?

Számoljunk átlagos 6000W beépített fűtésteljesítménnyel. A fűtési idény 180 nap, napi működésre vegyünk átlagos 6-7 órát.

Így: 6 kW x 180 nap x 7 óra = 7560 kWh

Visszaosztva 12 hónapra: 7560/12 x 37 Ft/kWh = 23.310.-Ft / hónap


Hogyan szereljük fel a norvég paneleket? Honlapunkon itt: Norvég fűtőpanelek felszerelése

Hogyan számoljuk egy helyiség fűtési teljesítmény igényét, ha helyesen akarjuk méretezni fűtésünket? 

Általában nem áll rendelkezésre a fűtendő helyiségre vagy lakásra komplett energetikai számítás, mely a lehűlő felületek, hőszigetelések, ablakok, stb. függvényében meghatározza  az adott helyiség fűtési teljesítmény igényét a leghidegebb téli napokra.

Így kiindulásképp elfogadható egy átlagos 30-35 Watt/légköbméter teljesítményigény. Például egy normál belmagasságú (2,7m) 20 m2-es szobába a számolt 1890 W miatt egy db 2000 Wattos fűtőpanelt kell alkalmaznunk.

Fontos tudni, hogy ez a kiindulás inkább csak egy átlagszám, melyből pl. megtudhatjuk, hogy elég lesz-e a rendelkezésre álló Amper, szükséges-e hálózatfejlesztés, mielőtt egyáltalán elektromos fűtésben gondolkozunk.

Elmondható, hogy a Magyarországon az ingyenesen rendelkezésre álló 32 Amper az alapfogyasztás mellett kb. egy 40-50 m2 lakás elektromos fűtésének kiszolgálására elegendő biztonságosan.

A pontos fűtés teljesítményigényhez, a várható fogyasztás számításához tehát  forduljon hozzánk, keresse bemutatótermeinket és elérhetőségeinket vagy használja az Önöknek fejlesztett fűtési teljesítmény méretező kalkulátorunkat!