Norvég panel – Miért jó?

Norvég panel – egyszerű, de mégis színes egyéniség az elektromos fűtés területén

norvég panel

A norvég panel az elektromos fűtések legismertebb képviselője itthon. Gyűjtőszó, hiszen sokféle fűtőpanel létezik norvég gyártásban, de hasonlóan jelzi a minőséget, mint például a japán autó. Nem véletlen, hogy ha szakembert kérdezünk az elektromos fűtésről, ő nagy valószínűséggel a norvég panel kiemelkedően jó tulajdonságairól kezd majd beszélni. Ha fajtát kérdezünk tőle, most még inkább a NOBO fűtőpanel fog beugrani, hiszen a Nobo 1991 óta van jelen a magyar piacon és ez a név a legismertebb.

A NOBO norvég panel jó híre “megágyazott” a későbbiekben importált és hasonló felépítésű és megbízhatóságú ADAX, Glamox termékeknek, sőt a BEHA és Dimplex fűtőpanelek is forgalomban vannak. Cégünk az ADAX és Beha gyár termékeivel dolgozik.

AZ ADAX gyár több, mint 70 éves múltra tekint vissza. 1962-től indult a fali, termosztátos fűtőtestek gyártása. 1984-től a  Glamox a legrégebbi és legtöbbet eladott széria. Az Adax Neo pedig 2008 -ban nyerte el a design díját, melyet azóta is folyamatosan fejlesztenek.


Miről híresek a norvégok?

Először, ha Norvégiára gondolunk, valószínűleg a fjordok világa, a fosztogató vikingek, a különleges fatemplomok, a csodálatos északi fény, a sok festői szépségű tó (több, mint 60.000)  jutnak eszünkbe. Norvégia kétségtelenül az egyik legszebb hely a Földön. Lenyűgöző természeti csodák és történelem és sok boldog ember. Az ország leghíresebb turista látnivalója valószínűleg a lenyűgöző fjordok világa. Itt van Európa legmélyebb (514m) tava, a világ leghosszabb alagútja (24,5 km). De még állnak a 13. században épített különleges fatemplomok is, sőt a Heddali templomban a mai napig tartanak esküvőket. A viking hajósok benépesítették Izlandot, eljutottak Grönlandra és az észak-amerikai partokra is. Valószínűleg itt született meg a síelés is, amire bizonyítékokat is találtak. A trollok a norvég hagyományok fontos részei. E különleges lények a mítoszokban gonosz és csúnya teremtményként vannak megformálva, bár ettől függetlenül gyönyörű helyek kapták róluk a nevüket. Norvégia a jégmászók kedvenc helye is. Norvégia háromnegyed része terméktelen, így a  gazdaságban halászat, kereskedelem, bányászat (kőolaj) és természetesen a gyártás játszik főszerepet.

Norvégia rendkívül biztonságos hely, gazdasága erős, így az itt élő nyugodt emberek kifinomult fejlesztése a norvég fűtésrendszer.

Bryggen városa Norvégiában
Bryggen tengerparti látképe

Mit is tud a norvég panel , miért lett fogalom ?

Biztonságos működés – Sokan még mindig azt hiszik, hogy ha elektromos fűtőtestet szeretnének használni, akkor azokat nem lehet magára hagyni, hiszen rengeteg lakástűz okozója volt a régen használatos “cekaszos” hősugárzó. Nem, ez nem olyan:) Nyugodtan, bárhol! Gázos fűtéshez viszonyítva nem kell tartani a szénmonoxid mérgezéstől sem.

Felépítés – minden norvég panel testben megközelítőleg hasonló konvekciós fűtőbetét csinálja a meleget. Igen, ez a sokat hallott “kerámia fűtőbetét”, mely helyesen kerámiamagos, hiszen csak az alumínium lamellás fűtőegység közepén fut egy kerámiamag. A fűtőbetét a panel alján elhelyezkedve a nagy alumínium felületen melegíti a levegőt, a meleg levegő a fajsúlya miatt felemelkedik, a helyére pedig az alsó légbeszívó nyíláson beáramlik a hideg levegő. A panelt a fal mellett elhelyezve a szobán belül létrejön a konvekciós fűtés, a szobát pedig egy finoman áramló meleg levegő henger fűti be teljesen. A fűtőtestben nincs ventilátor, így nincs zaj sem a fűtés közben.

A fűtőbetét túlfűtés elleni védelemmel ellátva előzi meg a por és egyéb anyagok égését, az egészségre káros anyagok létrehozását.

A fűtőbetét által létrehozott meleg készítését vezérelni kell: minden norvég fűtőpanel saját termosztáttal van ellátva, amely egy komoly szobatermosztáthoz hasonlóan működik. Amint a hőmérséklet a beállított hőfokon kicsit túlmegy, akkor kikapcsol, ha kicsit alámegy, akkor bekapcsol. Nem időkapcsoló van benne, hanem precíz, általában napi/heti programozásra képes termosztát, mely bizonyos fűtőtesteknél WIFI eléréssel távolról is vezérelhető.

Adax Wifi panel lakásban

Milyen feltételekkel és hol ajánlott a NORVÉG PANELEK alkalmazása?

Főfűtésre is jó? Be fogja fűteni a lakást? Gyakori kérdések a norvég panelek iránt érdeklődőktől. A válasz, hogy természetesen, ha a megfelelő teljesítményű fűtőpanelt fogják használni.

Kiegészítő fűtésre, azaz más rosszul méretezett fűtés mellé a megfelelő hőmérséklet elérésére – pl. kisgyermek érkezésekor kevésnek bizonyul a központi fűtés radiátora által termelt hő -, alapvetően a legegyszerűbben megoldást adó gazdaságos fűtésfajta.

Rengetegen használják fafűtés (kandalló, cserépkályha, vegyes tüzelésű kazán) mellé, ahol akkor temperálják a norvég panelekkel a lakást, amikor nincsenek otthon a lakók vagy éppen alszanak és nem tudják megoldani a tűzre rakás feladatát.

És bizony kitűnő fűtési megoldás főfűtésre is! Természetesen komplett lakásfűtő rendszernél meg kell vizsgálni a rendelkezésre álló amper mennyiséget és ha szükséges, akkor bővíteni kell azt. Általában elmondható, hogy kisebb lakásoknál 30-50 m2 alapterületig az ingyenesen rendelkezésre álló (vagy igényelhető) 32Amper elegendő az üzemeltetéshez. Nagyobb lakásnál és főleg ahol komolyabb villanytűzhely is üzemel, valószínűleg szükséges a hálózatbővítés 3x16A, 3x20Amperre vagy a számolt nagyságra. Ezt sokan ellenérvként használják a villanyfűtés ellen kardoskodók, de gázfűtéshez nem kell gázkiépítés?

Lakótelepi lakás

Cserélni kellene az elavult gázkonvektorokat? Ne habozzon, sokéves tapasztalataink alapján a norvég fűtőpanelek kevesebbet fognak fogyasztani messze magasabb komfortérzet mellett. Nem csattog, nem zörög, jól szabályozható, programozhatjuk, hogy amire hazaérünk a munkából meleg legyen, napközben spórolhat az energiával.

Kisebb lakása van és tönkrement a gázkazán? Bizony a manapság szokásos gázos engedélyeztetési eljárás elhúzódása és a kazán és kémény cseréjével járó komoly beruházási költség sokakat terel a norvég panel irányába. Igen, valószínűleg többet fogyaszt, mint a kazános rendszer. De felébe, harmadába kerülhet a beruházás, nincs szükség éves karbantartásra minden fűtési idény kezdetén, nem kell idegeskedni, hogy mikor romlik el a kondenzációs kazán vezérlőpanelje százezres költséget okozva. Tehát egy gondmentes, egyszerű, de mégis jobban vezérelhető fűtésrendszert kap!

Nyaralóba vagy ritkábban használt lakásba szeretne olyan fűtést, amit távolról is elindíthat? Sőt bármikor láthatja az okostelefonján, hogy milyen a hőmérséklet az adott helyen? A wifis kapcsolattal ellátott Adax NEO WIFI vagy ADAX CLEA és a BEHA is tökéletes megoldás a norvég fűtőpanel kínálatból.

Nagyobb lakásoknál és házaknál mindig érdemes megvizsgálni az összes adott körülményt, hogy érdemes-e a fűtőpaneles rendszert használni. Összességében elmondható, hogy jól hőszigetelt egységeknél nyugodtan alkalmazhatóak, de pl. rossz hőszigetelésű vályog vagy kőházaknál csak a legvégső esetben javasolt.

Mikor  a leggazdaságosabb a használata?

Hasonlítsunk egy központi fűtéses rendszerhez. Gondoljunk a tavaszi és őszi fűtésidény utáni és előtti időszakokra, amikor csak egy-egy helyiség pár fokos hőmérséklet emelése már elég a kellemes komforthoz. Ilyenkor a központi fűtésnél az egész rendszert be kell indítanunk felmelegítve a komplett csőrendszert és olyan radiátorokat is, ami nem is szükséges. Tegyük hozzá még azt is, hogy egy gázkazán hatásfoka alacsony teljesítmény kihasználtságnál extrém módon visszaesik.

A norvég fűtőpanelek viszont csak ott fűtenek és annyi ideig, amennyit kell és teszik ezt közel 100% hatásfokkal, a lehető leggazdaságosabban működve.

Központi fűtésekkel történő összehasonlító cikkünk itt van: Központi fűtés – fűtőpanel

Figyelni kell még az adott panel lakáson belüli elhelyezésére is! Nem minden panel működik minden lakásban, sőt a lakásban minden helyen gazdaságosan. A GLAMOX fűtőpanelek előre irányuló légkivezetésük miatt gazdaságosan működnek ablak alatti elhelyezésnél és nagyobb belmagasságú lakásokban is. De az Adax Neo széria felfelé irányuló hőáramlása miatt már nem ajánlott 2,7 m belmagasság felett, illetve ablak alatti és külső falas elhelyezése is kevésbé hatékony működést garantál.

Miért színes egyéniség a norvég panel?

adax színek

A norvég panelek közül egyedül az ADAX NEO széria és 2020 júniustól már az ADAX NEO WIFI fűtőpanel is vásárolható az általánosan megszokott fehér vagy törtfehér szín mellett más színekben..

Az Adax Neo fűtőpanel gyakorlatilag már 10 éve adja annak a lehetőségét, hogy a fűtőtesteket ne csak elrejteni próbáljuk a falszínbe olvadóan. Használjuk ki, hogy az ADAX gyárt színes fűtőpaneleket is, engedjük el a fantáziánkat a lakberendezés során!

Itthon raktárról általában az alapszínek érhetőek el pár napos szállítással, ez a fehér mellett a fekete, piros és szürke szín. Mostanában a RAL1001 bézs szín is szokott lenni!

Az alsó színskálán lévő színek alapáron rendelhetőek, de ha valaki ezen kívül szeretne választani, több, mint 180 színben gondolkodhat.

Garancia – 5 év cseregarancia

adax webshop

Az Adax Neo, Adax Wifi, Adax Clea Wifi, Glamox  és Beha fűtőpanelek garanciája a PHF forgalmazásában 5 év. De ez nem sima, hanem cseregarancia: azaz meghibásodás esetén (bejelentés után) a rossz fűtőtestet futáros cserecsomaggal újra cseréljük a garanciaidőn belül (a futár díját kérjük csak fizetni). Sőt a garancia 5000.-Ft/db áron további 3 évvel növelhető.

Azért itt fontos tudni, hogy a meghibásodási százalékunk rendkívül alacsony és ez is elsősorban elektronikai hibából adódik.

A fűtőbetét gyakorlatilag örök életű!